יום רביעי, 12 באוגוסט 2020

הרקע לפיטורים ולהתפטרות והזכות לשימוע

 


עובדים לא חייבים לנמק את ההודעה על ההתפטרות, אך במקרה של התפטרות עקב הרעת תנאים מומלץ להתריע מראש על הכוונה להתפטר על מנת לאפשר הזדמנות לתיקון הדרוש.

מעסיקים לא חייבים לנמק בהודעה המוקדמת את הסיבות לפיטורים. עם זאת, הפסיקה הכירה בחובת המעסיקים לקיים "שימוע", בטרם יקבלו החלטה על פיטורי העובדים.

הנמקת התפטרות

עובדים לא חייבים לנמק את ההודעה על ההתפטרות.

עם זאת, ככלל, על עובדים המתפטרים עקב "הרעה מוחשית בתנאי העבודה", להתריע מראש על כוונתם להתפטר עקב הרעת התנאים, על מנת לאפשר למעסיקים הזדמנות נאותה לתקן את הדרוש ככל שניתן. עובדים שלא עשו כן, עשויים להתקשות להוכיח שההתפטרות באה עקב הרעת התנאים וזכותם לפיצויי פיטורים עשויה להיפגע.

הנמקת פיטורים והזכות לשימוע

מעסיקים לא חייבים לנמק בהודעה המוקדמת את הסיבות לפיטורים. עם זאת, הפסיקה הכירה בחובת המעסיקים לקיים "שימוע", בטרם יקבלו החלטה על פיטורי העובדים. כלומר: על המעסיקים לתת לעובדים הזדמנות נאותה, הוגנת וסבירה, להשמיע את טענותיהם כנגד הכוונה לפטרם, ולהתייחס לטענות המעסיקים כלפיהם לפני שתתקבל החלטה לפטרם. זאת על רקע החובה לנהוג בתום לב ביחסי עבודה.

הערות:

הליך השימוע

על מנת לקיים את חובת השימוע, נדרש לקיימו בתנאים אלה:

  1. על המעסיקים לקיים את השימוע, לפני שגמלה בליבם ההחלטה לפטר את העובדים. כמו כן עליהם לתת לעובדים הזדמנות נאותה והוגנת להתייחס במהלך השימוע לטענות שהועלו על ידי המעסיקים. כך גם נדרש לשמוע את דברי העובדים בפתיחות, ולא רק על מנת לצאת ידי חובת השימוע, לאחר שהמעסיקים כבר גיבשו את עמדתם.
  2. יש לתת לעובדים את המידע והנימוקים המלאים העומדים מאחורי הכוונה לפטרם זמן סביר לפני השימוע, ולאפשר לעובדים לעיין במסמכים שהמעסיקים מסתמכים עליהם בטענותיהם. לא ניתן להסתפק בטענות כלליות על תפקודם של העובדים, ונדרש להצביע על אירועים מסוימים ועל המועדים בהם אירעו, וכן לאפשר לעובדים להתייחס לטענות המעסיקים.
  3. עובדים זכאים לבוא לשימוע בלווי עורך דין או אדם אחר המייצג אותם, כגון בן משפחה. ככל שהעובדים מעוניינים בכך, יש לאפשר לנציג ועד העובדים להיות נוכח בשימוע. עוד יש לאפשר לעובדים להביא לשימוע עדים מטעמו, וככל שנדרש בנסיבות העניין, יש לאפשר לעובדים לחקור עדים מטעמם של המעסיקים.
  4. רצוי שבעת השימוע יהיה נוכח אדם נוסף מטעם המעסיקים.
  5. יש לתעד את השימוע בפרוטוקול ולמסור לעובדים העתק ממנו

 


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה