מהי אפליה בעבודה?
אפליה בעבודה נגרמת בשל דעות קדומות או אינטרסים כלכליים או אחרים של המעסיק/ה. אלו מובילים אותם להניח שהאדם אינו כשיר ומתאים לעבודה̈ ושניתן להעסיקו בתנאים לא הוגנים, לפטרו או לגרום לו להתפטר וזאת רק בשל השתייכותו לקבוצה מסוימת כגון: איש/אשה, צעיר/מבוגר, דתייה/חילונית, יהודי/ ערבי, אשכנזית/ מזרחית.
הזכות לעבוד, להתפרנס בכבוד ולא להיות מועסק/ת בתנאי ניצול או אפליה, היא חלק מזכויות האדם הבסיסיות. הפגיעה בשוויון ההזדמנויות של האדם בעבודה מובילה גם לפגיעה בכבודו של האדם ובחירותו ופוגעת בנפשו ובגופו.
האם אתם סובלים מאפליה?
אפליה יכולה להיות ישירה (פנייה רק לקבוצות אוכלוסייה מצומצמות) או אפליה עקיפה (המכילה דרישות, שאינן רלבנטיות לעבודה אך גורמות מבחינה התוצאה לחסימתה של אוכלוסייה מסוימת).
באתר נציבות השוויון, תוכלו למצוא רשימה של סוגי אפליות עיקריים, שבהם הנציבות מטפלת. בחנו את עצכם/ן וודאו שהשונות המתקיימת ביניכם/ן לבין עובדים/ות אחרים/ות אינה תוצאה של התנהגות מפלה ושל הבחנה לא צודקת הנובעת למשל מהגיל, הלאום או הדת שלכם/ן. האם אתם/ן עובדים בסביבת עבודה נעימה, נטולת הערות מטרידות או התנהגות פוגענית אחרת?
דוגמאות לאפליה בתנאי עבודה ובקידום בעבודה
- תנאי עבודה לא הוגנים יכולים להתבטא בזכויות עודפות הניתנות לקבוצות אוכלוסייה. למשל – הגבלת העבודה מול הקהל רק לנשים צעירות.
- פגיעה בתנאי העבודה יכולה להתבטא בדרכים שונות כגון: הפחתת שכר וצמצום שעות העבודה.
- הגבלת קידום בעבודה באמצעות דרישות חיצוניות לרמת המיומנות, המוכשרות והמקצועיות של האדם הנידון.
דוגמאות לאפליה בפיטורי עובדים/ות
- קביעת כללים מפלים, כגון: איסור קיום שיחות בערבית או ברוסית במקום העבודה ופיטורים על רקע זה.
- פיטורי עובדת בהריון או פיטורי עובד או עובדת העוברים טיפולי פוריות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה